Posted by balazs On August - 24 - 2017 0 Comment

Idén második alkalommal rendezték meg a lengyelországi futamot. Tavaly, főleg mikor odaértünk a helyszínre még azért érződött, hogy első bálozók, de aztán a verseny napjára már akkor is minden a legnagyobb rendben ment. Erre az évre néhány fontos változtatást is megléptek. Máshol volt a célterület mint a rajt. Ez először furának és kényelmetlennek tűnt, de így utólag mindenki belátta, hogy nagyon jó lépés volt ez a szervezőktől. Emiatt variálni kellett a futópályán is, ezúttal nem két kört kellett a végén teljesítenünk, hanem két és felet. Ez jó volt a nézőknek szurkolóknak is, hiszen kis területen nagyon sokszor láthatta a versenyzőket.

Ahogy szoktuk, most is jól előre bejártuk mind a kerékpáros mind a futópályát. Egészen elképesztő mindkettő. Nem kis találékonyság kell a szervezők részéről ilyen kis területen megoldani az egész versenyt. A bringás pálya nagyon élvezetes és egyben nagyon nehéz is. XCO-s a pálya, hirtelen, rövidebb meredek emelkedők és lejtők váltogatják egymást, gyakorlatilag 38km-en keresztül. Emiatt viszonylag lassú is és van benne egy bringán teljesíthetetlen szakasz is.

Versenyt megelőző napon végig esős idő volt. Folyamatosan be volt borulva és le is hűlt. Folyton figyelnünk kellett az eget, hogy mikor tudunk elmenni egy fél órát átmozgatni.

Itt még nem pánikoltunk, hiszen tavaly épp ugyan ez volt a forgatókönyv, de szerencsére a pálya ki volt annyira száradva, hogy felszívta a rá hulló csapadékot és nem lett saras a pálya. Gondolkoztunk mit csináljunk, feltegyük e a sarazós gumikat, vagy inkább hagyjuk. Végül úgy döntöttünk, hogy nem cserélünk. Aztán éjszaka hatalmas vihar jött, és rengeteg eső lehullott. Reggelre tisztult az idő, Balázs pedig kiment a pályára szétnézni, milyen állapotok uralkodnak. Jó hírrel érkezett vissza, hihetetlen de minimális sár van csak a pályán. Mondhatni ettől még csak gyorsabb lett.

A start előtt elképesztő ideges voltam, a média meglehetősen nagy nyomást helyez rám és már már kezdem azt érezni, hogy próbálnak minket összeugrasztani a cseh lánnyal a European Tour győzelem miatt. Igyekszem nem foglalkozni a dologgal, de elég nehéz. Nagyon sokan szeretnék a győzelmem, de azért ez nem olyan egyszerű. :-) Főleg így, hogy egész egyszerűen nem jó ez az idén bevezetett pontrendszer. Valószínű ők is tudják és talán emiatt is szeretnék, hogy sikerüljön ledolgoznom a hátrányom.

A start előtt igyekeztem jó helyről rajtolni, próbáltam az angol lány mellé helyezkedni. Nagyon jó úszó, aki pont olyan tempót úszik amit még nehezen ugyan, de kibírok. Ez jó taktikának bizonyult ezúttal a másik angol lánytól csak fél perc hátrányt szedtünk össze a megszokott 1-1,5 perc helyett. A depóba egy hosszú meredek emelkedőn kellett felfutni. Itt a versenyzőknek engedték, hogy aki akarja tehet le magának cipőt. Gondoltam a talpamnak már úgyis mindegy, én a bringás kesztyűm tettem ide, mert mindig ennek a felvételével időzöm sokat a depóban. Nem tudom emiatt e, vagy csak mert gyors voltam a felfutáskor is, de kerékpárra már elsőként pattantam fel.

Az első kör nagyon jól esett, szerencsére nem csak érzetre, haladtam is. Viszont az erős kezdés és az, hogy gyakorlatilag ezen a pályán nincs idő semmire, se enni, se inni, kezdett visszaütni. A második körben elkezdtem hibázgatni és visszaesett a tempóm is. Balázs rám is szólt a pálya széléről, hogy lassulok, csináljak már valamit! :-) A holtpontom közben még sikerült egy jó kis fadarabot is belecsavarnom a váltómba, ami miatt meg kellett állnom. Nem sokat, talán fél percet vesztettem, de ez egész jó hatással volt rám, mert kitisztultam és újra elkezdett jobban menni és sikerült a legjobb kerékpáros időt hajtanom.

Aztán futásra váltva úgy éreztem elfogytam. Megettem gyorsan egy zselét ami kicsit helyretett. De az első köröm nem sikerült túl fényesen. Ekkor elég jól közelített hozzám Helena és még az osztrák lány Carina is. A táv második felétől aztán jobban lettem és elkezdett kifejezetten jól menni. Nah nem mondom, mikor az utolsó fél körön voltam már és harmadszorra kellett négykézláb felmászni a sziklafal mellett, azért nem esett már jól. :-)

A tavalyi ezüstérmem után idén végül sikerült megnyerni a versenyt. Fantasztikus érzés volt, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. A 4. World Tour versenyem nyertem az idén! Elképesztő…

Rövid videóm a versenyről :

You must be logged in to post a comment.