Posted by balazs On January - 11 - 2018 0 Comment

Nos, így az új év derekán úgy érzem, még gyorsan visszatekintek a tavalyi szezonra, és egy kis évértékelő szöszenetet megírására is eljött az idő. Az idei év eredményeit szedem egy csokorba, pár gondolatot hozzá fűzve.

Egy elég hosszú alapozást csináltunk, novembertől nagyjából márciusig, utána kezdtük meg lassan a gyorsító edzéseket. Egy válogatott felmérő és a duatlon ob tartoztak a felkészülési versenyek közé.

Caldaro, Olaszország, triatlon; junior 2., abszolút 25. hely (olimpiai táv)

Május első hétvégéjén ez még a felkészülési versenyekhez tartozott, amely egyben életem első olimpiai távja is volt. Szép mezőny jött össze, riói olimpikonok is álltak ott a rajtvonalnál, így a verseny tempóját nem mondhattuk lassúnak. Bár csak az úszást tudtam abszolválni az elejével, az első neoprénes versenyemen a  levétel egyáltalán nem sikerült jóra, sőt inkább borzalmasra, így a kemény bringa pályából (7,5 km csak emelkedő) az első 20-at teljesen egyedül nyomtam le, utána pedig egy egész értékelhető futást produkáltam (36:02) a szintén nem könnyű futópályán. Abszolútban 25., Juniorban 2. helyen értem célba. Sose rosszabb szezonkezdést!

Tiszaújváros; klubcsapat Országos Bajnokság 5. hely (sprint táv)

Másnap egyéni verseny a felnőtt elitekkel egybe indítva (sprint táv); junior 3., abszolút 9. Ez egyben a korosztályos EB-re kvalifikációt is jelentett.

Balatonfenyves; MIX-váltó Országos Bajnokság (400m úszás – 8km bringa – 2km futás); korosztályos 2. hely.

Jó pörgős verseny volt, az eliteket is beszámítva az abszolút 4. legjobb idővel abszolváltam a távot.

Ezután egy 6 hetes verseny ciklus kezdődött meg számomra, amely alatt 8 versenyt teljesítettem.

Kitzbühel, Ausztria, Európa Bajnokság; 48. hely (sprint táv)

Nagyon nagy tanulság volt ez a verseny, és egyben egy önismereti lecke is. Mostmár sokkal pontosabban tudom, hogy a verseny előtt mikor és mennyit kell ennem, függetlenül attól, hogy milyen állapotban vagyok, hogy érzem magam. Még most is sajnálom ezt a versenyt, hiszen egy sokkal szebb eredmény lehetett volna belőle, de aznap ezt tudtam kihozni magamból. A jövőre nézve mindenképpen értékes tapasztalat volt!

Baja, “triatlon” Országos Bajnokság; junior 8. hely (sprint táv)

Avagy a verseny amely lehetővé tette, hogy egy verseny szezonon belül 2 duatlon országos bajnokságon vehessek részt  A szervezők a “vihar” közeledése miatt eltörölték az úszást… Végül egy csepp eső sem esett. Mivel így kiesett a legerősebb számom, nem túlzottan tudtam partyban lenni. Egy maradt, mint mindig: oda tenni magam amennyire tudom. Az eredmény pedig egy junior 8. hely lett.

Balassagyarmat, ranglista verseny; junior 3. hely. (sprint táv)

Az előző heti verseny után a ranglista pontok gyűjtése volt az egyetlen cél (itt szakadó esőben).

Fadd-dombori, ranglista verseny és olimpiai reménységek versenye; junior 11. hely (sprint táv)

Kisebb nemzetközi verseny, szlovákok, lengyelek, csehek vettek részt rajta. Az úszásból magabiztosan első helyen jöttem ki, a futás a nagy melegben is jól sikerült, ezek mindenképpen pozitívumok voltak ebben a versenyben.

Másnap váltó országos bajnokság (400m úszás – 8km bringa – 2km futás). Második emberként 8. helyen kaptam meg a váltást, és felhoztam 3. helyig, csak az úszáson. Végül ezen a helyen adtam át a harmadik emberünknek. A célba a  2. helyen értünk be az elit kategóriában. Nagyon gyors verseny volt, az előző nap után is nagyon élveztem, és az egyik legjobb időt sikerült abszolválnom, ami külön öröm volt.

Tiszaújváros, Junior Európa Kupa (500m úszás – 12 km bringa – 3.3 km futás)

Szombati elő futam (33 versenyző az én futamomban, köztük sok nem európai is): az úszáson szerintem nem túlzás azt mondanom, hogy domináltam. 11 másodperccel jött ki utánam a 2. 500 méteren. Bringán viszont összeállt szinte az egész mezőny és “alig haladtunk” (39.73-as átlag). A futó versenyen pedig végig küzdöttem a biztos bekerülést jelentő 9. helyért,  a legvégén viszont nem bírtam már az iram váltást, így 11. lettem az elő futamban. A másik két elő futamban pedig jobbak voltak a bringás idők, így én voltam az első, aki nem tudott idővel bekerülni a másnapi döntőbe… Mindössze 1 másodperc döntött erről. A pláne az egészben az, hogy a tavalyi időmhöz képest 1 perc 25 másodperccel mentem jobbat, csak a futáson pedig 42 másodperccel ezen a rövid távon. Az az idő akkor döntőt ért, idén pedig nem.

Tabor, Csehország, Junior Európa Kupa (sprint táv); 25. hely (21. európai)

Élvezetes verseny volt belülről is, a végén pedig egy nagy hajrával az utolsó métereken sikerült megelőzni még egy hazai közönség előtt versenyző srácot. Talán mindent elmond a versenyről, hogy még a 23.-29. helyek között is csak 7 másodperc volt a differencia az 1 órás verseny végén.

Ezután majdnem egy hónap szünet következett a versenyekben.

Quiberon, Franciaország, Francia grand prix (sprint táv); abszolút 73. hely. (4. junior)

Amire talán nem is gondoltam volna, juniorként ott lenni egy francia gp-n, a világbajnoki széria után a legerősebb top ligában!  Nagy álmom vált valóra, hogy a legnagyobb nevekkel állhattam egy rajtvonal mögé. Sok riói olimpikon, és a legjobb fiatal tehetségek. Kevés junior mondhatja ezt el magáról. A verseny tempója pokoli gyors volt, és látszódott, hogy ez még az első versenyem ebben a mezőnyben. Innen már csakis felfelé visz az út!

Zágráb, Horvátország, Junior Európa Kupa (sprint táv); 15. hely (14. európai)

Az úszáson első helyen értem partot, így a bringán a szökésben benne voltam, utána viszont össze ért a mezőny. A futó verseny végén, nagy hajrában végül a 15. helyen értem be.

Peschiera, Olaszország (sprint táv); Junior 1. hely, abszolút 10.

Egy újabb olasz verseny, egy újabb jó eredmény.

Melilla, Spanyolország, Junior Európa Kupa (sprint táv); 17. hely

Életem utolsó junior versenye. Úszásból 4.-nek jöttem ki, de lemaradtam az első sorrol, utána pedig a második sor nem nagyon preferálta a felérést. A futás eleje nehezen állt össze, de így is megelőztem pár versenytársat. Később egy angol fiúval haladtam, viszont ő nagyon durva iramot válltott a frissítő után. Egy spanyol fiút értem még utól, meg is előztem, de a hazai közönség előnye rá jobb hatással volt mint rám, ezáltal visszaelőzött. Így a 17. helyen értem célba.

Így nézett ki a 2017-es szezonom. Sok rangos versenyen vettem részt, és szép eredményeket is értem el rajtuk. Az év eleje kicsit nehezebben indult be, viszont a második felére nagyon jól elkaptam a ritmust és sokkal összeszedettebben is versenyeztem, ami az (idő)eredményeken is meglátszott. Most először volt ilyen hosszú verseny szezonom, az utolsó hetekben éreztem is már a fáradtságot. Volt, hogy már az edzéseket is nehéz volt átütni fejben.

Természetesen voltak kicsit jobb és kicsit rosszabb versenyek, de összeségében jók voltak. Az adott napon mindig kihoztam magamból és a lehetőségekből a maximumot.

Edzőimmel együtt is úgy érezzük, hogy egy jó úton indultunk el, és idén nagyon sokat fejlődtem, főleg mentálisan, mellete pedig sok értékes tapasztalatot is szereztem, amik a jövőben vitathatatlanul a hasznomra fognak csak vállni!

Köszönök szépen minden támogatást, remélem sikerült meghálálnom az eredményekkel!

Papp Tomi

You must be logged in to post a comment.