Köszöntő 2005

Annak idején, amikor a Popovics-testvérekkel (Maraton Kerékpárüzlet) megalapítottuk a Maraton Sport Clubot, egyikünk sem mert gondolni arra, hogy ilyen méreteket ölt csapatunk. Hiszen nagy feladatot vettünk a nyakunkba: lelkes amatőrök révén, arra vállalkoztunk, hogy a sportot szerető, de a saját útjukat kerekező bringásokat ismertessünk meg egymással.
Emberekkel foglalkozni – mint kiderült számunkra – igen nehéz, komplex feladat. A csapat az elmúlt tíz év alatt jól összekovácsolódott. Kialakultak új ismerettségek, barátságok szövődtek. Természetesen a sok ember sok gonddal jár – rengeteg konfliktust kellett megoldanunk közösen, mire eljutottunk erre a szintre, ahol azt hiszem közösen kijelenthetjük:

Magyarország egyik vezető hegyikerékpáros klubja lehetünk.
Eredményeket csakis kitartó munkával, nélkülözéssel érhetünk el: a kerékpározás beosztja szabadidőnket, mert az alapok megszerzése, szintentartása majd továbbfejlesztése rendszeres készülést, komoly feladatot állít elénk.
Nem merül ki azonban testünk edzésében, erősíti belsőnket is. Nemcsak versenyzőtársainknál kell gyorsabban haladnunk az ösvényeken, hanem magunkat is le kell győznünk minden rajthozszólítás alkalmával. Tisztában kell lennünk képességeinkel, nem hibázhatunk a pályán, mert minden másodperc számít. Hasonlóan a magánéletben hozott döntéseink helyességével – egy rosszul megválasztott sebességi fokozatban sem biztos a gyorsabb előrehaladás.
Hiszem, hogy ez a sportág egyre nagyobb tömegeket vonz, egyre több fiatal ül kerékpárra és fedezi fel a természet nyugalmát, szépségét, a versenyzés örömét.
Hiszem, hogy ez a sportág egyre több támogatót talál majd, és dinamikus fejlődésnek indul. Hasonló pályát kell bejárnia, mint – a ma már ötvennél több tagot számláló  MeridaMaraton TEAM hegyikerékpáros csapatunknak.
A csapat összetételére a sokrétűség jellemző. Szakítva a csak amatőröket toborzó, nem versenyközpontú filozófiával, egyesületünk színeiben versengenek többszörös Magyar Bajnokok: Vajda Márta és a 2004. évi athéni olimpiára válogató versenyek alapján kijelölt Vinczeffy Zsolt is. Mindketten tapasztalt, jelentős sportmúlttal rendelkező egyéniségek. A két hivatásost egyénileg felkészítő külsős edzőkön kívül, sikerült a csapat nem sportállású státusszal rendelkező táborának megfelelő szakmai hátteret biztosítani. Tiszteletbeli tagokként körünkben üdvözölhetjük a munkánkat eddig segítő szponzorainkat és a kerékpársportot ma már csak szabadidős elfoglaltságként folytató, régi eredményes versenyzőket is.
Jelen vagyunk a a tömegeket megmozgató szabadidősport terén és a profi sportban is. Nemcsak megjelenésünkkel, hanem eredményeinkkel is felhívjuk magunkra a figyelmet, megkoronázva közös munkánkat és eleget téve támogatóink által támasztott követelményeknek.
A nem létezik jövő tradició nélkül, és nem maradhat fent folyamatos fejlesztés hiányában semmilyen vállalkozás sem. Célunk, minél több és eredményesebb versenyző delegálása a megmérettetésekre, minél teljesebb körű szakmai ellátásuk, nemcsak honi, hanem külföldi versenyeztetésük is.

Mikula Gábor „mikusz”
csapatvezető